Huurwaarborg opgetrokken naar 3 maanden

Slechte huurders? Niet panikeren, wel professionaliseren!


Er doen verhalen de ronde dat huurders met een hoge achterstand van de vrederechter toch nog een tweede kans verdienen via een afbetalingsplan of dat verhuurders gedoemd zijn dure expertises te laten uitvoeren om de schade te kunnen bewijzen voor de rechtbank. "Ge krijgt ze er toch niet uit als ze niet betalen" of "en mijn appartement helemaal afbreken, zeker?" zijn soms zaken waar vastgoedbezitters aan denken bij een eventuele verhuring van hun eigendom.

Maar zijn deze verhalen eerder regel dan uitzondering?

"We moeten niet panikeren" vertelt Dries Vanschoonbeek, vastgoedmakelaar en verantwoordelijke voor verhuur bij ERA Nobis. "Gelukkig kunnen we onze verhuurders geruststellen met ons rentmeesterschap zonder zorgen, waarbij alle administratie uit handen genomen wordt van onze klanten. We behandelen zowel het administratieve lui, de zoektocht naar huurders als de eventuele problemen bij huurgeschillen in de toekomst. Daarenboven zijn onze verhuurders verzekerd voor elk huurgeschil."

"Een vastgoedmakelaar in verhuur speelt een andere rol dan een vastgoedmakelaar in verkoop", legt Dries uit. "Bij een verhuring begint eigenlijk ons werk pas echt wanneer de zoektocht beëindigd en de verhuurovereenkomst getekend werd". 

Kris Du Bois, advocaat en reeds 7 jaar docent vastgoedrecht aan de Antwerp Management School stelde recent in een artikel dat in de juridische behandeling een zeer groot onderscheid op te merken valt tussen goede en slechte verhuurders. "Voor verhuurders die de dag van vandaag amateuristisch of onnauwkeurig te werk gaan, is de balans compleet doorgeslagen richting huurder. Die mensen moeten dan ook niet op veel medewerking van de rechter rekenen en hebben het dus moeilijk om achterstallige huur in te vorderen of slechte huurders uit te zetten." Verhuurders waarvan de administratie correct en nauwkeurig verliep kregen veel makkelijker hun vorderingen voor de rechtbank toegekend benadrukt advocaat Du Bois. "Huurders weten immers meer dan vroeger dat ze hun gelijk kunnen halen door zich te beroepen op afwezige rookmelders, niet aanwezige verplichte bijlagen bij de verhuurovereenkomst of onnauwkeurige contracten".

Dries treedt met zijn ervaring de visie van de advocaat bij: "hoewel er soms wilde verhalen de ronde doen over hoe de huurders altijd gelijk krijgen van de rechter, zien we dat verschijnsel eigenlijk nooit bij onze verhuurders. We hebben dankzij onze intensieve screening bij de zoektocht naar huurders weinig te maken met problemen bij huurders en de betalingsachterstand. Maar is er dan toch een huurgeschil, dan helpt inderdaad onze professionaliteit en ons volledig dossier voor een snelle en correcte toewijzing van de vorderingen ten gunste van de verhuurder." Dries stelt de verhuurders daarenboven nog extra gerust; "vandaag zijn het vooral tweeverdieners die gaan huren daar kopen voor hun in eerste instantie geen optie is. De banken vragen dikwijls bij een aankoop een eigen inbreng van 20% van de aankoopprijs. Dit is niet voor iedereen mogelijk. Tweeverdieners op de huurmarkt wilt dan ook zeggen dat de huurmarkt over het algemeen serieus versterkt is t.o.v. het verleden. Daarenboven werd vorige maand een ontwerp van huurdecreet goedgekeurd door de Vlaamse regering waarbij de huurwaarborg van 2 naar 3 maanden werd opgetrokken." 

 

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/2.50916?eid=1.3025346 

 

Contacteer ons voor meer informatie


Benieuwd wat ons actueel aanbod voor u in petto heeft?

Bienvenue chez ERA Nobis

Acheter ou vendre?
Les agents immobiliers ERA donnent des conseils professionnels et axés sur les résultats.
Vous trouverez certainement un agent immobilier ERA près de chez vous.

Biens en vedette de ERA Nobis