Accueil | Blog | Is de aanwezigheid van een rookmelder verplicht?

Is de aanwezigheid van een rookmelder verplicht?

Het aantal slachtoffers van woningbranden in ons land ligt heel wat hoger dan dat in bepaalde andere landen. Niet verwonderlijk gezien het feit dat nog steeds geen 50% van alle woningen in Vlaanderen over één of meerdere rookmelder(s) beschikt. Vanaf 1 januari 2020 is het plaatsen van rookmelders in je woning verplicht in Vlaanderen. Geldt deze regeling ook voor jouw woning?

Voor bepaalde woningen werd deze verplichting al opgelegd. Zo ontsnappen nieuwbouwwoningen en renovaties met een stedenbouwkundige vergunning niet aan een rookmelder en ook in woningen die verhuurd worden moeten rookmelders aanwezig zijn. Dit geldt eveneens voor woningen die worden aangekocht met een sociale lening. Woningen waar de eigenaar zelf in woont, zijn vandaag tot niets verplicht en dat gaat veranderen.

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen voorzien zijn van rookmelders. Dat staat in een voorstel van decreet dat werd goedgekeurd in het Vlaamse Parlement. 

Een regeling die de veiligheid ten goede gaat komen en heel wat mensenlevens gaat redden. Al zouden wij toch niet wachten tot dan, maar vandaag al overgaan tot actie. 

Ce bien ne serait-il pas pour vous ?